Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

ΚΑΙ ΝΕΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ 16ο ΤΕΥΧΟΣ ΤΗΣ "ΠΑΡΡΗΣΙΑΣ"


Ύστερα από τη βράβευση της "Παρρησίας" για τρίτη φορά (Μάιος 2012) στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικών Περιοδικών που διοργανώνει η εφημερίδα "Τα Νέα", το τελευταίο και αποχαιρετιστήριο τεύχος του περιοδικού  κέρδισε επίσης το 1ο Βραβείο στο Διαγωνισμό Μαθητικών Εντύπων 2012 που διοργάνωσε το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας. Η απονομή θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα την Παρασκευή 15 Ιουνίου.
    
 ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
Τεύχος 3 (Άνοιξη 2000), Βραβείο Καλύτερου Ρεπορτάζ 2000 στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό της εφημερίδας "Τα Νέα".

Τεύχος 14 (Μάιος 2007), Βραβείο Καλύτερου Ρεπορτάζ 2008 στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό της εφημερίδας "Τα Νέα".

Τεύχος 16 (Μάιος 2011), Ειδικό Βραβείο για τον Πολιτισμό 2012 στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό της εφημερίδας "Τα Νέα" και Πρώτο Βραβείο 2012 στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας.

Το 1ο τεύχος της "Παρρησίας" εκδόθηκε την Άνοιξη του 1999 και από τότε  κυκλοφόρησαν 16 τεύχη (έως το σχολικό έτος 2010-2011). Η συντακτική ομάδα κάθε χρόνο ανανεωνόταν εν μέρει, κι έχουν συνολικά συμμετάσχει στην έκδοση περισσότερα από 350 παιδιά και των τριών τάξεων του Γυμνασίου Ψαχνών.

Η όλη διαδρομή του περιοδικού υπήρξε εντυπωσιακή και αρκετά μάλιστα από τα θέματά του έχουν προβληθεί ή και αναδημοσιευθεί αυτούσια, όχι μόνο σε τοπικά, αλλά και σε μεγάλα αθηναϊκά Μ.Μ.Ε.

Κατά την εξαετία 1999-2004, παράλληλα με την έκδοση του εντύπου, η "Παρρησία" διοργάνωσε με απαράμιλλη επιτυχία τους ετήσιους Πανευβοϊκούς Μαθητικούς Αγώνες Ποίησης, οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν από την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας ως "ο κορυφαίος πολιτιστικός θεσμός της Εύβοιας".

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει ίσως να γίνει και στο 13ο τεύχος (2006), ένα έκτακτο τεύχος της "Παρρησίας" με τον  τίτλο "Κάτι Άλλο", που το περιεχόμενό του αφορούσε σε μια εντελώς πρωτότυπη, ποιητική προσέγγιση της πραγματικότητας μέσω της δημιουργικής φαντασίας. Το τεύχος αυτό απέσπασε τα εγκώμια των ΜΜΕ και σημαντικών προσωπικοτήτων των γραμμάτων και τεχνών. Ενδεικτικά, σε ενημερωτική-ειδησεογραφική εκπομπή της Κρατικής ραδιοφωνίας (9-11-2006), ο έγκριτος δημοσιογράφος Ανδρέας Παπασταματίου, χαρακτήρισε το "Κάτι Άλλο" ως "ένα θαύμα στο χώρο της εκπαίδευσης", επισημαίνοντας μεταξύ  άλλων ότι: "Θα μπορούσε το Υπουργείο να το στείλει σε κάθε σχολείο και να παρακινήσει κι άλλα παιδιά. Το περιεχόμενο του περιοδικού θα έπρεπε να είναι σταθερό μάθημα στα σχολεία!".

Εκτός, πάντως, του δημοσιογραφικού και του πλούσιου πολιτισμικού έργου, η "Παρρησία" συνέβαλε ουσιαστικά και στην επίλυση του προβλήματος υδροδότησης των Ψαχνών το έτος 2000, παρεμβαίνοντας δυναμικά (μέσω του 3ου τεύχους της) στη χρονίζουσα και αδιέξοδη διαμάχη μεταξύ του πρώην Δήμου Μεσσαπίων και της Μονής Μακρυμάλλης. Ίσως, μάλιστα, δεν έχει επαρκώς εκτιμηθεί, σε τοπικό τουλάχιστον επίπεδο, η προσφορά του περιοδικού ως προς το μέγα τούτο ζήτημα, για το οποίο η εφημερίδα "Τα Νέα" αφιέρωσε ένα δισέλιδο (16 - 5 - 2000), υπό τον εύγλωττο τίτλο "Οι μαθητές αγωνίστηκαν με παρρησία και ξεδίψασαν 15.000 ανθρώπους", με την επεξήγηση (ως υπότιτλο) ότι "Το ρεπορτάζ των παιδιών έφερε αποτέλεσμα!". Να σημειωθεί δε ότι η καταλυτική παρέμβαση της "Παρρησίας" αντιμετωπίστηκε από την τότε ηγουμένη Μαριάμ της Μονής Μακρυμάλλης -παύτηκε το 2007- με υποβολή μήνυσης (για διασπορά ψευδών ειδήσεων και συκοφαντική δυσφήμηση διά του τύπου) εναντίον του συντονιστή καθηγητή, ο οποίος όμως αθωώθηκε πανηγυρικά με απαλλακτικό Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, χωρίς καν να εκδικαστεί η υπόθεση.

Με την έκδοση του 16ου τεύχους κατά το σχολικό έτος 2010-2011, ο κύκλος της "Παρρησίας" ολοκληρώθηκε πλέον, αλλά το έργο της συνεχίζει να γράφει ιστορία...

*Το 2000 (τεύχος 3), η "Παρρησία" κέρδισε το Βραβείο Καλύτερου Ρεπορτάζ στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικών Περιοδικών της εφημερίδας "Τα Νέα".
*Το 2008 (τεύχος 14), κέρδισε και πάλι το Βραβείο Καλύτερου Ρεπορτάζ στον ίδιο διαγωνισμό.
*Το 2012 (τεύχος 16), κέρδισε τον Έπαινο του "Μεγάλου Ειδικού Βραβείου για τον Πολιτισμό" στον ίδιο διαγωνισμό.
*Το 2012, επίσης, κέρδισε το Πρώτο Βραβείο στο Διαγωνισμό Μαθητικών Εντύπων του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας.

Ευχαριστούμε από καρδιάς όσους μας ενεθάρρυναν και υποστήριξαν τη δημιουργική μας προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου