Σάββατο 26 Απριλίου 2014

ΜΕ ΤΗΝ "ΠΑΡΡΗΣΙΑ" ΣΤΟΝ ΜΥΣΤΡΑ


Η εκδρομή της "Παρρησίας" στον Μυστρά, πραγματοποιήθηκε σε περίοδο σχολικών διακοπών (Κυριακή των Βαΐων, 13-4-2014), μια και η έκδοση  του περιοδικού μας δεν εντάσσεται πλέον στα πολιτιστικά προγράμματα του σχολείου. Για όλα τα παιδιά, η εκδρομή ήταν εξ ολοκλήρου δωρεάν, χάρη στα έσοδα από την πώληση του τελευταίου (17ου) τεύχους της "Παρρησίας".


Ταξιάρχης Δανέλης:
Ο Μυστράς δεν είναι ένα απλό κάστρο, όπως πολλοί μπορεί να νομίζουν, μα ολόκληρη πόλη, μια καστροπολιτεία δηλαδή. Εντυπωσιάστηκα από την αρχιτεκτονική και την τεχνοτροπία των βυζαντινών κτηρίων, παλατιών, αρχοντικών και ναών. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη βλάστηση και τη φύση γενικότερα, δημιουργούν μια μαγική ατμόσφαιρα. Μακάρι να μπορούσαμε να διαθέσουμε ακόμα περισσότερο χρόνο στον Μυστρά, να ζούσαμε ακόμα περισσότερες συγκινήσεις από τα θρυλική εποχή του Βυζαντίου! 

Κατερίνα Φραντζή:
Περιηγηθήκαμε μέσα από τα στενά λιθόστρωτα δρομάκια του απότομου λόφου, όπου είναι χτισμένη η καστροπολιτεία και βρεθήκαμε στη μακρινή εποχή του βυζαντινού Μεσαίωνα. Θαυμάσαμε την τέχνη των ανώνυμων μα τόσο σπουδαίων μαστόρων. Ιδιαίτερα με εντυπωσίασε η αρχιτεκτονική και η αγιογράφηση των ναών του Μυστρά. Άλλο να διαβάζεις για το Βυζάντιο στα βιβλία και άλλο να το βλέπεις μπροστά σου με τις ποικίλες όψεις της ζωής του. Σε αυτό το γοητευτικό ταξίδι στο χώρο και το χρόνο, ζήσαμε πραγματικά μια εμπειρία που δεν λέγεται με λόγια.    

Παναγιώτα Πριόνα:
Δεν φανταζόμουν ότι πάνω σε αυτόν τον απόκρημνο λόφο, υπήρξε μια τόσο λαμπρή εστία πολιτιστικής και πνευματικής άνθησης. Βρέθηκα στις αρχές του 15ου αιώνα κι ονειρεύτηκα να παρακολουθώ τη διδασκαλία του Πλήθωνα, ο οποίος είχε τότε ιδρύσει τη φιλοσοφική του σχολή στον Μυστρα. Ονειρεύτηκα τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, όταν την 6η Ιανουαρίου 1449, στεφόταν αυτοκράτορας του Βυζαντίου στον Άγιο Δημήτριο, τον μητροπολιτικό ναό της καστροπολιτείας. Βαθιά συγκίνηση και μεγάλη περηφάνεια ένιωθα σε όλη τη διάρκεια της περιήγησης, κι ευχαριστώ την "Παρρησία" μας για το ανεκτίμητο δώρο που μας έκανε.

ΣΤΟ ΑΝΘΟΧΩΡΙ (ή ΚΑΤΣΟΥΛΑΙΪΚΑ)
Έξω από το ναό της Σωτηρίτσας (Μεταμόρφωσης του Σωτήρος) στο συνοικισμό Ανθοχώρι Ξηροκαμπίου (16 χλμ. νότια της Σπάρτης), όπου έχει βρεθεί το 1964 ένα όστρακο αγγείου των αρχαϊκών χρόνων με επιγραφή-αφιέρωση στον θεό Δία Μεσσαπέα. Η κυρία που είναι δίπλα στο συντονιστή καθηγητή, είναι αδελφή του κ. Θεόδωρου Κατσουλάκου (ενός από τους συγγραφείς των σχολικών βιβλίων Ιστορίας), ο οποίος είχε βρει το όστρακο στο κτήμα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου