Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΗΝ "ΠΑΡΡΗΣΙΑ"

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, κ. ΣΥΜΕΩΝ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ (21-12-2013) - ΤΕΥΧΟΣ 17, ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014

                                         
-Κύριε Υφυπουργέ, ως μαθητές γυμνασίου σήμερα, βλέποντας όσα συμβαίνουν γύρω μας και γενικότερα τη δραματική κατάσταση της χώρας μας, αισθανόμαστε ανασφάλεια κι ένα μεγάλο φόβο για το μέλλον. Θεωρείτε δικαιολογημένο το φόβο μας ή μήπως κατά τη γνώμη σας είναι αβάσιμος ή υπερβολικός;

-Τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά, αν οι μεγαλύτεροι πίστευαν ότι τον κόσμο τον έχουμε δανειστεί από τις επόμενες γενιές, δεν τον παραλάβαμε από τις προηγούμενες. Σε μια τέτοια κατάσταση, όπως την περιγράψατε, είναι λογικό να υπάρχει η ανασφάλεια. Θα έλεγα όμως ότι ο φόβος θα πρέπει να αντικατασταθεί από την αισιοδοξία, καθώς μετά από πολλά χρόνια επίπλαστης ευμάρειας, γίνεται προσπάθεια να αλλάξουμε το παραγωγικό μας μοντέλο και συνήθειες που μας οδήγησαν εδώ. Θα έπρεπε να ανησυχούσαμε δηλαδή περισσότερο τα προηγούμενα χρόνια της μεγάλης αμεριμνησίας που ήταν φανερό ότι κάποια στιγμή θα οδηγηθούμε στα βράχια, παρά τώρα που με κόπο και θυσίες, είναι αλήθεια, προσπαθούμε για πρώτη φορά να βάλουμε κάποιες στέρεες βάσεις.

-Εσάς, σας φόβιζε ή έστω σας ανησυχούσε κάτι για το μέλλον, όταν ήσαστε μαθητής;
-Οι ανησυχίες που είχαμε, όταν ήμουν εγώ μαθητής, ήταν για θέματα κυρίως οικολογικά, καθώς είχαν αναδειχθεί πολύ τα ζητήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος, της υπερθέρμανσης του πλανήτη, της ανεξέλεγκτης αύξησης του πληθυσμού.

-Είχατε κάποια πρότυπα στα μαθητικά σας χρόνια και ποια ήταν αυτά;

-Δεν είχα πρότυπο με την έννοια μιας εικόνας που θαύμαζα και προσπαθούσα να ακολουθώ τα βήματα της στην κάθε λεπτομέρεια. Βεβαίως είχα ανθρώπους ψηλά, καθέναν στον τομέα του, έχοντας επίγνωση των ανθρώπινων αδυναμιών τους. Ιδιαίτερα θαύμαζα έναν δάσκαλο με πολύ ανοικτό μυαλό και βαθιά δημοκρατική συγκρότηση, που πάσχιζε πράγματι να μεταδώσει τη γνώση στον καθένα ξεχωριστά, από τον καλύτερο έως τον χειρότερο μαθητή.


-Ανάμεσα στα μαθητικά σας όνειρα, ήταν και η ενασχόληση με την πολιτική; Πότε και πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε ενεργά με την πολιτική, τι έπαιξε ρόλο σε αυτό;

-Πράγματι, το «μικρόβιο» της πολιτικής το κόλλησα από πολύ μικρή ηλικία. Θυμάμαι τον εαυτό μου στα χρόνια του δημοτικού να παρακολουθώ την τότε δημοφιλή πολιτική εκπομπή "Με ανοιχτά χαρτιά". Μάλλον λίγο παράξενο ακούγεται τώρα για κάποιο μικρό μαθητή... Ήξερα ότι κάποια στιγμή θα ασχοληθώ με την πολιτική. Ήθελα όμως πρώτα να έχω ολοκληρώσει τις σπουδές μου και να έχω εγγράψει κάποια επαγγελματική εμπειρία, να έχω "κολλήσει κάποια ένσημα". Προφανώς, το σαράκι της πολιτικής το έχεις ή δεν το έχεις.

-Ο Βίκτωρ Ουγκώ, σε λόγο του στη Γαλλική Βουλή των Ομοτίμων το 1847, είχε πει την περίφημη φράση: "Όποιος ανοίγει μια πόρτα σχολείου, κλείνει μια φυλακή". Βλέποντας σήμερα να κλείνουν πόρτες σχολείων στη χώρα μας, δεν νομίζετε ότι είναι επόμενο να ανοίξουν πόρτες φυλακών; Συγκεκριμένα, το Υπουργείο αποφάσισε, με οικονομικά κριτήρια προφανώς, να διακόψει τη λειτουργία ορισμένων δημοτικών σχολείων σε απομακρυσμένα χωριά, κυρίως ορεινά και ημιορεινά, κρίνοντας προτιμότερο να μεταφέρονται τα παιδιά με μισθωμένα ταξί στα σχολεία των πλησιέστερων αστικών κέντρων. Παίρνοντας αυτή την απόφαση, έλαβε υπόψη του το Υπουργείο ότι η μετακίνηση των παιδιών είναι και χρονοβόρα και επιβαρυντική για την επίδοσή τους, ενώ με κακές καιρικές συνθήκες μπορεί να γίνει επικίνδυνη ή να είναι αδύνατη και να χάνονται μαθήματα; Με αυτό τον τρόπο, δεν νομίζετε ότι αδικούνται και αποθαρρύνονται αυτά τα παιδιά; Εκτός αυτού, έχει αναλογιστεί το Υπουργείο ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, το κόστος της μεταφοράς με ταξί μπορεί να υπερβαίνει το κόστος λειτουργίας ενός μονοθέσιου ή διθέσιου σχολείου;

-Πέρα από τα κριτήρια τα οικονομικά, υπάρχουν και παιδαγωγικά κριτήρια για το πώς πρέπει να γίνεται ένα σωστό μάθημα. Είναι ανεπίτρεπτο στις σημερινές συνθήκες να γίνονται μαζί τα μαθήματα διαφορετικών τάξεων ή να μην διδάσκονται ξένες γλώσσες, υπολογιστές και άλλα μαθήματα. Λάθη και αβλεψίες μπορεί πράγματι να έγιναν και να μην συνεκτιμήθηκαν τα γεωγραφικά κριτήρια όπως έπρεπε. Γι΄ αυτό και φέτος ανοίξαμε κάποια σχολεία και στο νομό μας, όπως στους Παπάδες και στην Τσαπουρνιά, τα γυμνάσια Στενής και Μακρυκάπας, που έμειναν τελικά ως έχουν, όπως και τα δημοτικά 17ο και 23ο στη Χαλκίδα. Πάντως, έχετε δίκιο για το κόστος μεταφοράς στην περίπτωση που υπερβαίνει το κόστος λειτουργίας του σχολείου, και στις αποφάσεις μεταβολών των σχολικών μονάδων που υπέγραψα φέτος, αυτό ή- ταν ένα κριτήριο που έλαβα υπόψη και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση.

-Όσον αφορά στο ΤΕΙ Χαλκίδας, το οποίο εδρεύει στα Ψαχνά, με ποια κριτήρια αποφασίστηκε να γίνει παράρτημα και όχι περιφερειακό κέντρο, αφού διέθετε τα προβλεπόμενα συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως της παλαιότητας, του αριθμού φοιτητών, σχολών και τμημάτων; Τι απαντάτε στις διαμαρτυρίες των σπουδαστών και των κατοίκων της περιοχής μας;

-Εδώ είχαμε καθαρά ένα θέμα πολιτικής απόφασης που έπρεπε να διατηρήσει κάποιες λεπτές ισορροπίες. Το θέμα της έδρας είναι πιο πολύ θέμα γοήτρου παρά ουσίας. Αυτή η εξέλιξη όμως δεν σημαίνει ότι το ΤΕΙ Χαλκίδας δεν μπορεί να διεκδικήσει με το έργο του έναν ενισχυμένο ρόλο. Και σίγουρα, θα ήταν καλύτερα, αν η διοίκηση του ΤΕΙ δεν είχε δώσει αφορμή με πλείστες καταγγελίες κακοδιαχείρισης για τις οποίες, και εγώ, όπως πιστεύω όλοι μας έχουμε υποχρέωση, έχω ζητήσει έλεγχο και να χυθεί άπλετο φως.


-Τι σημαίνει ότι ήταν πολιτική απόφαση και τι εννοείτε λέγοντας λεπτές ισορροπίες;

-Εννοώ ότι πίεζε και η Λαμία, πιέζαμε και εμείς. Τι έκανε λοιπόν το Υπουργείο; Έκρινε ότι όπου ήταν η πρωτεύουσα της Περιφέρειας, εκεί θα πάει και η έδρα του ΤΕΙ. Αυτό ισχύει για όλη την Ελλάδα και δεν μπορεί να γίνει εξαίρεση και να μην πάει στη Λαμία, αφού η Λαμία είναι, καλώς ή κακώς, η πρωτεύουσα της Περιφέρειας. Ήταν δύσκολο η πρωτεύουσα της Περιφέρειας να μην πάρει και την έδρα. Εμείς πιέσαμε σαν Ευβοιώτες, αλλά δεν τα καταφέραμε.

-Δηλαδή, ήταν ατού για τη Λαμία το ότι είναι πρωτεύουσα της Περιφέρειας;

-Έτσι είναι. Από κει και πέρα, πρέπει όμως και το ίδιο το ΤΕΙ να κάνει καλύτερα τη δουλειά του, γιατί έχουμε πολλές καταγγελίες. Δεν μπορεί, ας πούμε, να είναι 60.000 ευρώ το κόστος για το βάψιμο μιας πόρτας! Και οι ίδιοι οι φοιτητές καταγγέλλουν πράγματα. Έχει πάει εισαγγελέας, έχουν πάει οικονομικοί επιθεωρητές... Αλλά όταν είπα λεπτές ισορροπίες, εννοούσα αυτό, ότι εφόσον η Λαμία είναι πρωτεύουσα της Πε- ριφέρειας, ήταν δύσκολο να το κρατήσουμε εδώ. Αυτό όμως είναι για το γόητρο. Στην ουσία δεν αλλάζει τίποτε ιδιαίτερα από το ότι η έδρα είναι εκεί.

-Το ότι έτσι συρρικνώνεται και υποβαθμίζεται το ΤΕΙ Χαλκίδας, δεν είναι θέμα ουσίας;

-Αν συρρικνώνεται από αυτό, ναι! Αλλά εγώ σας λέω και από τις συζητήσεις που έκανα με τον Υπουργό, ότι δεν υπάρχει θέμα συρρίκνωσης από αυτό, δηλαδή τα μαθήματα που είναι να γίνουν, θα γίνουν· οι καθηγητές που είναι να έρθουν, θα έρθουν· τα project που είναι να γίνουν, θα γίνουν. Απλώς, η διοίκηση του ΤΕΙ θα βρίσκεται στη Λαμία. Αυτό δεν μας πειράζει στην ουσία του πράγματος, μας πειράζει για το γόητρο, γιατί σαν Ευβοιώτες θα θέλαμε να το έχουμε εδώ. Και καλώς προσπαθήσαμε, εγώ δεν είπα ότι κακώς προσπαθήσαμε.

-Μα όλος ο κόσμος βλέπει τη μεγάλη μείωση του αριθμού των φοιτητών. Δεν μπορεί να μην είναι ουσιαστικό ζήτημα αυτό...

-Είναι ουσιαστικό αυτό. Αλλά σας λέω ότι εάν κρατηθεί σε ένα επίπεδο το ΤΕΙ, τότε τα παιδιά θα το δηλώνουν στα μηχανογραφικά τους, θα θέλουν να σπουδάσουν στο ΤΕΙ και θα έχουμε το μεγάλο αριθμό.

-Με δεδομένο ότι η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον οικονομικό παράγοντα, πιστεύετε ότι με μειωμένα κονδύλια και απλώς και μόνο με ρυθμίσεις, λύνονται τα μεγάλα προβλήματα και υπάρχει ελπίδα να αποφευχθεί η υποβάθμιση; Ή μήπως θεωρείτε ότι η λύση είναι η ιδιωτικοποίηση και προς τα εκεί οδεύουμε;

-Είναι αλήθεια ότι το σύστημα βασίζεται σήμερα εν πολλοίς στο φιλότιμο και την υπερπροσπάθεια των εκπαιδευτικών. Χωρίς να απαξιώνω τον ιδιωτικό τομέα, από πεποίθηση ήμουν ανέκαθεν υπέρ της δημόσιας και δωρεάν ποιοτικής παιδείας για όλους. Από την άλλη, σίγουρα τα κονδύλια παίζουν ένα μεγάλο ρόλο στην ποιότητα αυτή. Όμως, δεν είναι ο μόνος παράγοντας. Με σωστή οργάνωση και με λιγότερα χρήματα μπορούμε να πετύχουμε τα ίδια πράγματα ή και περισσότερα, καθώς στο παρελθόν σπαταλούσαμε χρήματα που πήγαιναν στον πίθο των Δαναΐδων.


-Όλα τα πολιτισμένα κράτη επενδύουν όλο και περισσότερο στην παιδεία, για να έχουν καλύτερη παιδεία. Εσείς υποστηρίζετε ότι επενδύοντας λιγότερα, είναι δυνατό να έχουμε καλύτερη παιδεία στην Ελλάδα;

-Δεν λέω αυτό. Πρώτον, η δική μου θέση είναι ότι πρέπει να έχουμε δημόσια και δωρεάν παιδεία, άρα δεν είμαι υπέρ της ιδιωτικοποίησης. Για το άλλο λέω το εξής, ότι μπορείς να έχεις ξοδέψει πάρα πολλά χρήματα και να μην έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Καλό είναι να έχεις την πολυτέλεια να ξοδεύεις πάρα πολλά χρήματα και να έχεις ένα φοβερό σχολείο. Αυτή την πολυτέλεια όμως δεν την έχεις, είσαι μια χώρα που έχεις κάποια προβλήματα. Άρα κοιτάς και λες: Με τα λεφτά που έχω τι μπορώ να κάνω για να έχω την όσο το δυνατόν καλύτερη παιδεία; Αλλά μπορεί να ξοδεύεις και περισσότερα και να έχεις άσχημη παιδεία. Στα πανεπιστήμιά μας, ας πούμε, δεν είναι ότι δεν δίναμε λεφτά, είναι ότι τα λεφτά δεν έπιαναν τόπο, γιατί υπήρχε κατάχρηση, κακοδιαχείριση, δεν υπήρχε οργάνωση... καταλήψεις, το ένα τ' άλλο. Αυτό δεν έχει να κάνει με τα χρήματα. Αν υπάρχει σωστή οργάνωση και γίνει δουλειά όπως πρέπει, μπορείς με λιγότερα χρήματα να έχεις το ίδιο ή και καλύτερο αποτέλεσμα. Επομένως, από τη στιγμή που δεν έχεις την πολυτέλεια να ξοδεύεις όσα ξοδεύει η Αμερική, λες ότι με αυτά τα λεφτά μπορώ να έχω μια καλύτερη παιδεία. Δεν είναι το χρήμα το παν ούτε και για την παιδεία. Βοηθάνε τα λεφτά, αλλά δεν είναι ο μόνος παράγοντας.

-Ας πούμε και κάτι για τα βιβλία. Για παράδειγμα, στην Ιστορία της πρώτης τάξης του γυμνασίου, το βιβλίο αφιερώνει στον Κλεισθένη περίπου πέντε γραμμές, υποτιμώντας έτσι το τεράστιο έργο του. Αν δεν μας έδινε ο καθηγητής εκτός βιβλίου πληροφορίες για το έργο του Κλεισθένη, δεν θα καταλαβαίναμε ποτέ τη σημασία του. Δεν θα έπρεπε κάποτε το Υπουργείο να εξετάσει με την απαιτούμενη σοβαρότητα το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων;

-Σωστό είναι αυτό που λες. Ξέρεις όμως, δεν γράφουμε εμείς οι υπουργοί τα βιβλία, αυτά περνάνε από μια διαδικασία, από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, τα γράφουν κάποιες επιτροπές, γίνονται κάποιες προκηρύξεις κ.ο.κ. Αλλά έχουμε πει, επειδή πραγματικά υπάρχουν μεγάλα θέματα με τα βιβλία, ότι όλα τα βιβλία θα πρέπει να τα δούμε εξαρχής και κάποια κομμάτια που είναι κακογραμμένα ή δεν δίνουν έμφαση όπου πρέπει, θα πρέπει να ξαναγραφτούν. Ένα άλλο που θα ήθελα να σας πω, που έχει προ- κύψει με αφορμή τη Χρυσή Αυγή, είναι ότι πολλά παιδιά δεν μαθαίνουν μέσα από το σχολείο τι ήταν οι ναζί, τι θηριωδίες έκαναν, τι πέρασαν οι Έλληνες στη διάρκεια της Κατοχής, γιατί αυτά είναι γραμμένα με πολλή συντομία και προς το τέλος του βιβλίου, έτσι που ποτέ σχεδόν δεν προλαβαίνουν να διδαχτούν και παραλείπονται. Πιστεύω ότι πρέπει οπωσδήποτε να διδάσκονται κι αυτά, να μη σταματάμε την Ιστορία στο 1821.     

-Για χάρη της πολιτικής, ως βουλευτής αρχικά και κυρίως ως υφυπουργός σήμερα, τι θα λέγατε ότι έχετε "θυσιάσει" ή στερηθεί περισσότερο από την προσωπική σας ζωή;  

-Η εύκολη γρήγορη απάντηση που μου έρχεται, είναι προφανώς ο ελεύθερος χρόνος. Επειδή πιστεύω ότι η πολιτική πρέπει να έχει και παιδευτικό χαρακτήρα, προσπαθώ η συμπεριφορά μου να μην δίνει αφορμές και ακόμα καλύτερα, αν μπορεί να είναι πρότυπο. Αυτό από μόνο του όπως καταλαβαίνετε απαιτεί θυσίες. Γενικότερα, πιστέψτε με, είναι δύσκολή υπόθεση να είσαι πολιτικός στα χρόνια του μνημονίου. Αλλά, όπως έχει ειπωθεί, όποιος δεν αντέχει τη ζέστη, να βγει από την κουζίνα.                                                                                                                                                                                  
-Έχετε θέσει κάποιους πολιτικούς ή άλλους στόχους για το μέλλον, έχετε κάποιο όραμα ίσως;

-Αυτό που θέλω, για όσα χρόνια αποφασίσουν οι συμπατριώτες μου να τους εκπροσωπώ, είναι να έχω τη συνείδησή μου καθαρή ότι προσπάθησα να το κάνω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στόχος είναι να αφήσω το αποτύπωμά μου τόσο στην πατρίδα μας την Εύβοια όσο και ευρύτερα, τώρα πια από τη θέση του υφυπουργού. Θέλω να συνεισφέρω στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών που πιστεύω ότι χρειάζεται αυτή η χώρα. Πολλές μικρές επαναστάσεις θα συνθέσουν το όραμα μιας ανεξάρτητης και ευημερούσας Ελλάδας.

-Με την ποίηση έχετε καλές σχέσεις; Υπάρχει κάποιος ποιητής που προτιμάτε;

-Αγαπημένος μου ποιητής είναι ο Αλεξανδρινός Καβάφης και δεν είναι τυχαίο που έχει παγκόσμια αποδοχή πια.


-Τι είναι αυτό που σας αρέσει στην ποίηση του Καβάφη;        


-Ο Καβάφης δεν έγραφε τα κλασσικά ποιήματα που είχαμε μάθει στο σχολείο, με ομοιοκαταληξίες κλπ. Είναι κάπως σαν πεζά τα ποιήματά του, αλλά έχουν ρυθμό μέσα τους. Χρησιμοποιεί εκφράσεις από την Ιστορία, σε παραπέμπει σε ιστορικά συμβάντα και πρέπει να έχεις μελετήσει, για να καταλάβεις τις παραβολές του. Επίσης, έχει και μια πολύ μεγάλη γκάμα στα θέματά του κι ένα δικό του τρόπο γραφής, διαφέρει από όλους τους άλλους ποιητές, γι' αυτό μου άρεσε κι από παλιά και σήμερα.                                         

-Θα θέλατε να στείλετε κάποιο μήνυμα προς τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και γενικότερα την τοπική μας κοινωνία;

-Καταρχήν, θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους η νέα χρονιά να είναι καλύτερη από την προηγουμένη, γεμάτη υγεία και δημιουργία για όλους μας. Τα τελευταία 4 χρόνια περάσαμε πολλά. Δεν θα πρέπει όμως να αφήσουμε την ελπίδα, καθώς οι Έλληνες είμαστε δυνατός λαός και θα τα καταφέρουμε. Σε τοπικό επίπεδο, πιστεύω ότι στην Εύβοια ο χάρτης για την Εκπαίδευση θα είναι διαφορετικός, με αποτελέσματα χειροπιαστά. Αναφέρω ενδεικτικά, έργα που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ή δρομολογούνται, όπως: η ίδρυση νέου ειδικού σχολείου στην Ιστιαία, η λειτουργία Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στο Μαντούδι, Δημόσιο ΙΕΚ στην Κάρυστο, η λειτουργία του ειδικού σχολείου στο δήμο Κύμης-Αλιβερίου, ίδρυση Μουσικού σχολείου στη Χαλκίδα, Σχολές γονέων στο νομό μας, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Κύμη αλλά και μεταστέγαση σε καλύτερα σχολικά κτίρια στην Κάρυστο και τη Χαλκίδα.
______________________________

Στη συνέντευξη συμμετείχαν οι:
Φ. Γυφτόδημος (Β1), Τ. Δανέλης (Γ1), Ν. Καλπακίδου (Β2), Έφη Μπαρίτα (Α4), Ι. Μπαρσάκη (Β2), Β. Ταυρή (Β4), Φ. Ταυρή (Β4), Μ. Τζότζολα (Β4), Κ. Φραντζή (Β4) και κ. Δ. Μπαρσάκης (φιλόλογος).
Παρευρέθηκαν και οι: Χ. Βασιλείου (Α1), Β. Δανέλη (Α3), Ι. Μακρή (Γ2), Σ. Τσίχλη (Α5).

Ευχαριστούμε τον κ. Υφυπουργό που ανταποκρίθηκε ευγενικά και παρά το πιεσμένο πρόγραμμά του, ήρθε μέχρι τα Ψαχνά για τη διευκόλυνσή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου